De meest kindvriendelijke website over veganisme

Waarom eten veganisten geen honing?

Wat is honing?

Honing wordt gemaakt door bijen. Dit doen zij door naar een bloem te vliegen en de nectar van de bloem op te eten. De nectar gaat naar een speciale maag van de bij. In deze maag wordt honing gemaakt. Het wordt een soort suiker. Daardoor is het een erg belangrijke voedingsstof geworden voor de bij. De bij maakt dus eigenlijk zijn eigen voedsel. De honing ‘spuugt’ hij weer uit en verzamelt de bij in een honinggraat. Een soort voorraadkast om de winter te overleven. Zo heeft de bij genoeg eten wanneer de bloemen niet meer bloeien.

Waarom eten veganisten geen honing?

Om dit goed uit te leggen moet je een paar dingen weten. Dat zijn:

  • Honing is voedsel voor de bijen
  • Bijen hun hele leven werken voor 1 1/2 theelepel
  • Bijen hebben vleugels om te vliegen

Veel mensen denken dat een bij de nectar eet van een bloem. Dit klopt ook wel een beetje, maar deze nectar wordt omgezet in honing. En juist die honing eet de bij op. Een bij heeft honing nodig om te overleven. Doordat mensen ook honing willen eten, verwisselen mensen de honing met suikerwater. De bij vindt het erg lekker, maar het is niet voldoende voor de bij om groot en sterk te worden. Veganisten vinden dat de honing voor de bij is en niet voor de mens.

Als je kijkt naar een tube of pot met honing sta je er vast niet bij stil hoeveel bijen hieraan hebben ‘gewerkt’. In een hele bijenleven maakt een bij 1 1/2 theelepel honing. Reken zelf maar uit hoeveel bijen er nodig zijn voor één potje honing.

Bijen vliegen van de ene bloem naar de andere bloem. Zo ook de koningin van de bijenkolonie. Een bijenkolonie is een groep bijen die samen zorgen voor genoeg honing. De koningin is het vrouwtje van de kolonie. Zij zorgt dat er nieuwe baby bijtjes komen. Om te zorgen dat de koningin niet wegvliegt, worden haar vleugels afgeknipt. Dit vinden veel veganisten zielig en willen daarom geen honing eten.

0