De meest kindvriendelijke website over veganisme

Waarom eten veganisten geen eieren?

Wat is een ei?

Je hebt het vast wel eens gezien in de supermarkt of op je bord gehad. Een ei is rond en heeft een schil – schaal – die wit of bruin kan zijn. Als je de schaal van het ei af haalt houd je een doorzichtig glibberig gelei over.  Binnenin dat glibberige goedje zit nog een klein rondje; het eigeel. De naam zegt het al, het is geel van kleur. Maar wat is een ei nou? Een ei komt van een kip. Een kip is een vrouwtje en een haan is het mannetje. Een kip legt een ei. Als een ei bevrucht is geweest, dus als een vrouwtjes kip en een mannetjes haan bij elkaar zijn geweest, kan er een kuikentje uit komen.

Hoeveel eieren legt een kip?

Legkippen leggen bijna elke dag een ei, namelijk 305 eigen per jaar. Een kip in de natuur legt ongeveer 10 tot 15 eieren per jaar. Kippen die worden gehouden voor hun eieren heten legkippen. Deze legkippen worden ongeveer 2 jaar oud. De kippen in de natuur worden ongeveer 10 jaar oud.

Waarom eten veganisten geen eieren?

Voordat ik dit kan uitleggen moet je de volgende dingen weten

  • Hanen (mannetjes kip) kunnen geen eieren leggen
  • Kippen leggen veel meer eieren dan dat ze aan kunnen
  • Sommige kippen eten hun eigen eieren op

Zoals hierboven al beschreven werd, is een ei eetbaar als het ei niet bevrucht is. Dus als de mannetjes haan en vrouwtjes kip niet bij elkaar zijn geweest. Als het eitje uit de vrouwtjes kip komt, is het helemaal rauw. Het is nog niet hard wit van binnen, maar heel snotterig. Het zit wel in de harde schil. Het kost de kip heel veel moeite om het eitje te leggen. Daarom eet de kip soms haar eigen eitje weer op. Hier wordt ze weer sterk van. Als mensen dit eitje wegpakken, mist de kip haar eten. Dit vinden veganisten erg vervelend en vinden dat het eitje voor de kip is en niet voor de mens.

Net zoals bij mensen kunnen mannen geen baby’s krijgen. De baby’s zitten in het ei in de buik van de mama. De baby van een kip noem je een kuiken. Een mannelijke kip wordt een haan genoemd. Hanen kunnen dus geen eieren leggen waar een kuikentje uit kan komen. Hierdoor vinden veel mensen een haan niet belangrijk en brengen ze het mannelijke kuikentje naar de slacht. Dit vinden veel veganisten heel erg zielig en eten daarom geen eieren.

Kippen in de natuur leggen maar tussen de 10 en 15 eieren. Legkippen, de kippen die op de boerderij worden gehouden voor eieren, leggen 305 eieren. Dit is heel erg veel. Het lichaam van de kip kan dit niet aan en werkt daardoor niet meer goed. De kip kan na anderhalf jaar bijna geen eieren meer leggen. Hierdoor wil de boer de kip niet meer houden, want de boer heeft eieren nodig om te verkopen. Dus dan wordt de kip naar de slacht gebracht. Dit vinden veganisten heel erg, want het is helemaal niet nodig om eieren te eten en willen dat de kippen lekker blijven rond tokken.

De legkippen zitten heel dichtbij elkaar. Klinkt misschien wel heel gezellig, maar dat is het helaas niet. De kippen worden helemaal gek van elkaar en gaan elkaar soms heel hard pikken. Ook trekken ze soms hun veren uit hun lichaam, omdat ze zich zo vervelend voelen. Dit vinden veganisten heel erg zielig en vinden dat kippen lekker buiten in de natuur horen rond te scharrelen. Een plek waar ze veel meer kunnen bewegen.

0