De meest kindvriendelijke website over veganisme

Waarom drinken veganisten geen melk?

Wat is melk?

Er zijn veel verschillende soorten melk. Zo is er melk dat van dieren komt, maar ook melk dat van bijvoorbeeld van amandelen of sojabonen wordt gemaakt. Veganisten drinken geen dierlijke melk. Ik ga je hier uitleggen wat melk van dieren is.
Melk is een witte vloeistof die uit een uier van een vrouwelijk zoogdier (mama koe) komt nadat zij een baby heeft gekregen. Net zoals bij mensen, drinkt de baby melk bij de moeder. Dit wordt ook wel moedermelk genoemd. De melk dat in Nederland het meest wordt gedronken is koeienmelk. Maar sommige mensen drinken ook geiten- of schapenmelk.

Waarom geeft een koe melk?

Omdat de meeste mensen koeienmelk drinken, leg ik het uit aan de hand van het voorbeeld van een koe.

Als een koe zwanger is (bij koeien heet dit drachtig)  maakt mama koe melk aan. Dit ‘maakt’ zij speciaal voor het kalfje zodat hij of zij een groot en sterke stier of koe wordt. Het kalfje zit ongeveer 9 maanden in de buik, net zoals bij mensen. Als mama koe bevallen is van de baby heeft het kalfje door de melk van mama genoeg eten om groot te worden. In de natuur blijft een kalfje tussen de 6 en 11 maanden drinken bij mama. Op een boerderij wordt het kalfje meestal na een paar uur weggehaald en kan het kalfje niet meer drinken bij de mama.

Waarom drinken veganisten geen melk?

Om dit goed uit te leggen moet je een paar dingen weten. Dat zijn:

        • Mannelijke koeien, stieren, geven geen melk
        • Kalfjes worden weggehaald bij de mama
        • Mama koeien kunnen niet elke keer opnieuw zwanger worden

Wanneer een koe zwanger is van een kalfje kan het, net zoals bij mensen, een jongetje of een meisje worden. Alleen meisjes koeien kunnen ooit een baby krijgen en melk geven. Jongetjes kunnen dit niet. Omdat jongetjes – stieren – dit niet kunnen hebben de boeren er niks aan en wordt het stiertje naar de slacht gebracht. Dit vinden heel veel veganisten zielig en willen dat het kalfje blijft leven.

Een kalfje drinkt veel melk bij mama koe. Omdat mensen deze melk willen, mag het kalfje niet de melk opdrinken. Daarom halen zij het kalfje weg bij mama. Hier worden veel veganisten erg verdrietig van en vinden dat de melk voor het kalfje is en niet voor mensen.

Een mama koe is nadat zij een paar keer een kalfje heeft gekregen erg moe en daarom lukt het niet meer om nog een kalfje te krijgen. Als mama koe geen kalfje heeft maakt zij ook geen melk. De boer heeft de koe dan niet meer nodig, want de boer kan geen melk meer verkopen. Dan wordt de koe naar de slacht gebracht. Veganisten vinden dit heel erg zielig en willen dat de koe blijft leven.

0