De meest kindvriendelijke website over veganisme

Vlees eten en de aarde

Vlees eten en de aarde

Er zijn verschillende redenen om veganist te worden. De meest twee voorkomende redenen om te kiezen voor een veganistische levensstijl zijn: dieren en milieu. Maar wat voor effect heeft ‘één dag leven als een veganist’ voor impact op de wereld? Dit kun je zien in de infographic hiernaast. Ik zal de blokken uit- en toelichten

1. Water
Als veganist bespaar je 1300 liter water per dag. Dit staat gelijk aan 10 badkuipen vol. Douchen veganisten dan zo weinig? Nee, dit heeft daar niets mee te maken. Voor het maken van een stukje vlees is veel water nodig. Elk dier heeft natuurlijk water nodig, anders overleeft het dier niet. Ook het voer dat een dier eet heeft water nodig. Dit bij elkaar zorgt ervoor dat een stukje vlees op je bord veel water nodig heeft gehad. Voor een stukje rundvlees van 100 gram is 1500 liter water nodig. Groenten en fruit hebben veel minder water nodig.

2. CO2
De problemen die ontstaan door het uitstoten van CO2 noemen we ook wel het broeikaseffect. Hier heb je vast wel eens van gehoord. De veehouderij is verantwoordelijk voor de grootste uitstoot (zeker 18% van het totaal) van broeikasgassen zoals methaan en CO2. De laatste jaren is de uitstoot van CO2 erg gestegen. Normaal zou dat overschot opgenomen kunnen worden door de bomen, maar die worden door ons gekapt. Hierdoor is in de afgelopen eeuw de temperatuur al met meer dan een halve graad gestegen. De opwarming van de aarde zorgt ook voor uitdijende woestijnen, uitslaande bosbranden en uitstervende diersoorten.

3. Bos
Alle dieren die worden gehouden voor vlees hebben voer nodig. Deze granen worden op plekken geplant waar eerst bomen stonden. Voor een veganist hoeft er dus niet ontbost te worden zodat de dieren eten hebben.

4. Graan
Naast dat er geen stukken ontbost hoeven te worden, is er ook veel minder graan nodig om iedereen te voeden. Een stukje vlees heeft veel graan nodig gehad. Dit graan had ook direct opgegeten kunnen worden door een mens. Hierdoor bespaart een veganist 20 kilo graan per dag.

5. Dieren
Als je geen dieren eet, ‘red’ je ook een dier. Natuurlijk niet direct, maar zodra de vraag minder wordt, gaan boeren ook minder dieren fokken. Want het is zonde van je geld als je het vlees niet verkoopt, dus worden er minder dieren gefokt.

0